viernes, 21 de noviembre de 2014

SENDECOECS FA UNA BONICA RUTA DE LA PEDRA EN SEC PER VILAFRANCA

Amb el lema “tota pedra fa paret” fa anys que l’ajuntament de Vilafranca va desenvolupar una sèrie de senders per a donar a conéixer a la resta del món el seu patrimoni arquitectònic més important, els murs de pedra que omplin tot el seu territori i que separen propietats i camins. Són una autèntica obra d’art i paciència que ha perdurat despés de centenars d’anys.



Els membres de SendeCOECS, el Grup de Senderisme del Col•legi Oficial d’Infermeria del COECS, han volgut conèixer este patrimoni i han recorregut a tot un expert, Sergi, propietari de l’alberg La Parreta de Vilafranca, que ha sigut l’encarregat en esta ocasió de guiar i mostrar estos murs i estructures de pedra als excursionistes.



38 persones ens vam donar cita en esta ocasió per fer un recorregut senzill, d’uns deu quilòmetres, a on vam poder veure meravelles com els assagadors i caletxes per a on circulaven el ramat i els veïns, les ingenioses porteres de fusta de ginebre o este enorme corral a on diuen les males llengües que hi vivia un conegut lladregot del poble pro que, per sort, nosaltres vam trovar buit.


Al final els senderistes vam poder gaudir d’una ruta mixta a on vam poder veure alguns dels millors exemples de construcció en pedra en sec tot i que hi ha més. Si vols fer estes rutes has de saber que són tres. El conegut com Itinerari del Pla del Mosorro o dels Pastors i Ramaders, l’itinerari de les Virtuts o dels agricultors i masovers i, per fi, l’itinerari del Bosc de la Parreta. Gabriel Ferrándiz/COECS.